Paleo-dieet en glutenvrij eten

Wanneer we het hebben over glutenvrij eten, wordt dit vaak in één keer samen genoemd met Paleo. Het Paleo-dieet is echter wel wat meer dan alleen puur glutenvrij eten. Toch zijn er veel mensen die glutenvrij eten en kiezen voor Paleo, omdat het voor hen veel gezondheidsvoordelen kent. Hoe zit dit nou eigenlijk?

Glutenvrij eten

Wanneer mensen coeliakie hebben of om een andere reden geen gluten willen eten, moeten ze glutenvrij eten. Dit kan nog best lastig zijn, omdat gluten bijna overal in zitten. Omdat het vrij lastig is, kiezen veel mensen voor Paleo. Maar Paleo is meer dan alleen glutenvrij eten. Wat is het en waarom kiezen zoveel mensen voor het Paleo-dieet?

Waarom zijn gluten zo gevaarlijk?

Gluten zijn sowieso al gevaarlijk voor mensen met coeliakie. Zij reageren er verkeerd op en kunnen flink last hebben van hun darmen. Maar ook mensen met schildklierproblemen hebben er baat bij als ze geen gluten meer eten. Er worden nog veel onderzoeken naar gedaan, maar mogelijk zijn er veel meer mensen gevoelig voor gluten dan nu wordt verwacht. Mogelijk hebben ook meer gezondheidsklachten met gluten te maken en is het dus niet alleen voor mensen met coeliakie gevaarlijk.

Wat is Paleo?

Het Paleo-dieet is een dieet waarbij je eet zoals een holbewoner deed. Wanneer je glutenvrij eet, kun je nog steeds slechte producten binnenkrijgen. Wanneer je glutenvrij eet kun je bijvoorbeeld nog best kant-en-klare maaltijden eten, waar allerlei toevoegingen in zitten. Paleo is dus meer gericht op het dieet van een holbewoner. Dit betekent dat je dat eet wat groeit en bloeit en doorgaans eet je ook volgens de verschillende seizoenen. Je eet dus vaak alleen seizoensgroentes en fruit, al doet niet iedere Paleo-eter dat. Het idee is dat de holbewoner sommige dingen in schaarste had, zoals vlees, en dat dus niet iedere maaltijd at.

Waarom is Paleo zo goed voor je?

Het Paleo-dieet is geen dieet dat je volgt om flink wat kilo’s mee kwijt te raken, al kan dat wel zeker een voordeel zijn. Het Paleo-dieet is vooral een soort levensstijl waar je de meeste slechte voedingsmiddelen niet binnenkrijgt. Je eet dus geen granen, want de holbewoner at ook geen zelfgemaakt brood. Ook krijg je geen melkproducten binnen. Ook krijg je geen lectinen en fytaten binnen. Dit zijn beiden schadelijke stoffen die problemen kunnen opleveren met je spijsvertering. Deze stoffen krijg je wel binnen wanneer je glutenvrij eet, maar niet wanneer je het Paleo-dieet volgt.

Voordelen van het Paleo-principe

Er zijn meerdere voordelen te koppelen aan eten via het Paleo-principe en deze hebben allemaal een connectie met je gezondheid. Zo kun je hart- en vaatziekten voorkomen door regelmatig via het Paleo-principe te eten. Ook verklein je de kans op diabetes en blijft je bloedsuikerspiegel op een goed peil. Het is daarnaast goed voor je huid en je haren.

Is het duur?

Sommige mensen denken dat Paleo eten vrij prijzig is. Dit hoeft niet het geval te zijn. Je eet sowieso al veel minder vlees en dit kost vaak aardig wat geld. Ook ben je geen geld kwijt aan lactose- en glutenproducten en maak je sowieso geen gebruik van kant-en-klare maaltijden. Dit kan een hoop geld schelen. Verder moet je er vooral je weg in zien te vinden. Koop voeding op de markt, waar het vaak goedkoper is dan in de supermarkt of maak gebruik van aanbiedingen.

Glutenvrij en Paleo?

Veel mensen die glutenvrij willen eten, kiezen ervoor om meteen Paleo te gaan. Dit doen ze vooral omdat Paleo sowieso glutenvrij is en er dus weinig fouten gemaakt kunnen worden. Het omschakelen naar een glutenvrij dieet kan best lastig zijn en met Paleo heb je hier verschillende handvaten voor. Zo zijn er talloze recepten en zelfs weekmenu’s te vinden die je gemakkelijk kunt volgen. Hierdoor krijg je een veel beter beeld van een gebalanceerde maaltijd waar geen gluten aan te pas komen.

Ideeën opdoen

Wanneer je ideeën wilt opdoen om naast glutenvrij ook Paleo te eten, dan zijn er talloze websites en kookboeken vol met recepten > bekijk hier diverse kookboeken (aff.). Probeer gewoon eens wat recepten en bekijk wat je ervan vindt en welk voordeel je eruit haalt. Het kan geen kwaad het te proberen, want er zijn genoeg heerlijke recepten. Sommige mensen die glutenvrij eten, kiezen ervoor om deels Paleo te eten en niet volledig. Dit is dus ook nog een mogelijkheid.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >