Wat kun je eten in plaats van brood als je geen gluten wil?

Mensen die graag glutenvrij willen eten, hebben er vaak vooral veel moeite mee om geen brood te eten. Nederland is een echt broodland, dus het kan lastig zijn om maaltijden zonder brood te bedenken. Hierdoor is het voor mensen soms een behoorlijke opgave om glutenvrij te eten. Waar begin je? Gelukkig zijn er meerdere alternatieven te vinden.

Glutenvrij eten

Er zijn diverse redenen om glutenvrij te gaan eten. In de meeste gevallen zijn dit medische redenen. Iemand met coeliakie kan bijvoorbeeld geen gluten verdragen en mag ze dus echt niet eten. Ook mensen met schildklierproblemen hebben mogelijk problemen met gluten. Er zijn ook mensen die eens willen kijken hoe hun lichaam reageert wanneer ze geen gluten meer eten. Gluten zitten in ontzettend veel producten, zo ook in brood. En laten we dát nou net zo veel eten op een dag.

Brood

In Nederland eten de meeste mensen minstens twee keer per dag wel brood. En brood wordt ook nog eens bij veel andere gelegenheden geserveerd. Denk als klein voorgerecht in een restaurant, of soms zelfs als snack bij een verjaardag. Wanneer je geen gluten mag, is al dat brood natuurlijk geen optie. Maar wat kun je dan eten als vervanging voor brood?

Glutenvrij brood

Er zijn tegenwoordig steeds meer opties om glutenvrij brood te krijgen > bekijk het aanbod hier (aff.). Steeds meer winkels bieden dit aan en vaak ligt het dan bij de glutenvrije afdeling > een compleet overzicht (aff.). Het brood smaakt natuurlijk wel heel anders en voor veel mensen is dit dan ook weer een beetje wennen. Sommige mensen vinden het prettig om dit brood in de broodrooster te doen, omdat het dan net wat beter smaakt. Het kan in veel gevallen een kwestie van wennen zijn.

Maak zelf je brood

Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen brood bakken. Dit kan bijvoorbeeld met een broodbakmachine > een top 10 van broodbakmachines (aff.). Er is genoeg broodmeel te koop – bekijk aanbod (aff.) – waar geen gluten in zitten en waar je dus wel lekker brood mee kan maken > zie ook het artikel Glutenvrije bakproducten. Nog handiger is dat je er een hele eigen stijl aan kunt geven. Voeg bijvoorbeeld extra noten toe aan het brood. Of krenten, of rozijnen. Ook kun je bijvoorbeeld pompoenzaadjes of maanzaad toevoegen. Zo heb je veel meer opties dan het simpele glutenvrije brood uit de winkel.

Rijstwafels

Bij rijstwafels denk je misschien niet meteen aan een volle maaltijd, maar het werkt toch wel degelijk prima als vervanger van brood. Doe wat broodbeleg tussen twee rijstwafels en eet het op een vergelijkbare manier als brood. Een groot voordeel hiervan is dat rijstwafels doorgaans erg goedkoop zijn, veel goedkoper zelfs dan glutenvrij brood.

Smoothies

Smoothies zijn prima te drinken en je kunt ze maken met de ingrediënten die jij lekker vindt. Het is voedzaam en vult goed. Veel mensen die geen gluten eten, kiezen voor smoothies in de ochtend en soms ook voor de lunch. Dit bevat sowieso al meer vitamines dan brood, dus daar maak je al een goede keuze mee. Als je het echt gezond wil doen, maak je er groene smoothies van. Waar je groene groentes aan toevoegt. Online zijn talloze recepten te vinden. Zie ook 125 Groene Smoothie Recepten > (aff.)

Salade of soep voor de lunch

Voor de lunch kun je natuurlijk ook zelf een soep of een salade. Er zijn talloze dingen die je kunt maken waar geen gluten in zitten en die je toch een vol gevoel geven. Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk. Een soep maken kan bijvoorbeeld lastig als je aan het werk bent. Maar op dagen dat je wel thuis bent kan dit natuurlijk een prima optie zijn.

Zoek je eigen weg erin

Je kunt het beste goed kijken wat voor jou het beste werkt. Misschien wil je nog steeds het idee hebben dat je brood eet, in zo’n geval kun je een ander soort brood aanschaffen of zelf maken. Misschien wil je juist helemaal van het brood afstappen, omdat het voor je gevoel makkelijker is dan. In zo’n geval zou je juist kunnen kiezen voor smoothies, salades en soepen. En combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Volg dus vooral altijd goed je gevoel hierin.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >