Is quinoa glutenvrij?

Wanneer je glutenvrij wilt eten, dan kun je een hoop niet eten en is het vaak een behoorlijke zoektocht om producten te vinden die glutenvrij zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met quinoa? Is quinoa glutenvrij?

Wat is quinoa?

Quinoa is nog lang niet overal bekend. Zonde, want het is zeer voedzaam en goed voor je. Quinoa wordt gezien als een echte powerfood en bevat meerdere vitamines, mineralen en antioxidanten. Quinoa groeit in landen als Bolivia en Peru en het is familie van de spinazie. Wanneer je quinoa ziet, verwacht je dat het een soort zaad of graan is, omdat het een soort kleine bolletjes zijn. Dit is dus echter niet het geval, want het is officieel een groente. Quinoa wordt wel gegeten als zaad of graan. Quinoa is beschikbaar in verschillende kleuren. Namelijk rood, wit en zwart. De smaak van quinoa is een beetje nootachtig.

Waarom zo gezond?

Zoals gezegd is quinoa een echte powerfood voor veel mensen. Er zit dan ook erg veel in. Het is een goede bron voor proteïne. Ook zitten er meerdere vitamines in, zoals vitamine A en C. Daarnaast is het een zeer belangrijke bron voor magnesium, ijzer en koper. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat regelmatig quinoa eten kan helpen met je metabolisme verhogen.

Wat kun je met quinoa?

Quinoa is toe te passen in eigenlijk ieder type gerecht. Je kunt er ontbijtgerechten van maken, maar ook avondeten of zelfs desserts. Quinoa kan prima worden gegeten als vervanger van bijvoorbeeld rijst, couscous, pasta of aardappelen. Ook kun je het in bijvoorbeeld een soep verwerken. Als ontbijt is het bijvoorbeeld erg lekker om te eten met banaan, walnoot en honing. Benieuwd naar producten met quinoa? Kijk hier > (aff.)

Hoe klaarmaken?

Quinoa kun je bereiden door te koken. Het beste is om het eerst even onder het stromende water te houden van de kraan (bijvoorbeeld in een zeef). Daarna doe je het in het water, bouillon of kokosmelk en laat je het koken. Zorg ervoor dat je altijd de dubbele hoeveelheid water hebt ten opzichte van de quinoa. De quinoa is gaar wanneer je de vliesjes los van de korrels ziet.

Andere producten met quinoa

Behalve de quinoa-korrels zijn er ook andere producten te verkrijgen. Denk aan quinoa-pasta en quinoameel. Ook zijn er andere producten, zoals bijvoorbeeld chocolade, waar quinoa in verwerkt is. Bijvoorbeeld deze Quinoa Repen > (aff.)

Glutenvrij eten

Wil jij graag glutenvrij eten? Bijvoorbeeld omdat je een gluteintolerantie hebt, of omdat je gewoon eens wilt kijken hoe het bevalt zonder gluten. Sommige mensen weten niet of ze gevoelig zijn voor gluten en willen er dus mee testen. Het glutenvrij eten kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Dat komt omdat we zo veel met gluten eten. Denk aan pasta en brood > bekijk aanbod (aff.).

Is quinoa glutenvrij?

Wanneer je glutenvrij wilt eten, kan het lastig zijn om glutenvrije maaltijden te bereiden. Soms weet je ook gewoonweg niet of ergens gluten in zitten of niet. Maar we hebben goed nieuws voor je. Quinoa is glutenvrij! Zoals we al zeiden is quinoa familie van de spinazie en valt het officieel onder de groentes. We eten het dus wel als graan, maar het is het niet. Hierdoor is het een perfecte vervanger voor gluten. Vervang je couscous bijvoorbeeld voor gluten of kies voor speciale quinoa-pasta als je bijvoorbeeld macaroni wilt eten. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos en daardoor is het ook zo’n goede vervanger van gluten. Bekijk hier een compleet aanbod van producten met quinoa > (aff.)

Lees de verpakking wel goed

Hoewel quinoa glutenvrij is, zijn er fabrikanten die behalve quinoa ook andere producten produceren. Het is dus mogelijk dat zij ook met gluten werken, zoals couscous of pasta. Lees daarom echt de verpakking goed. Wanneer je een complete intolerantie hebt voor gluten, wil je ook niet dat er sporen van gluten in de verpakking kunnen zitten. Dit staat altijd duidelijk vermeld op de verpakking. Overigens is de kans doorgaans vrij klein dat er daadwerkelijk sporen van gluten in zitten, dus het is voor jezelf de keuze of je dit risico wilt nemen.

Hoe vind je goede recepten?

Quinoa is populair en het is daardoor helemaal niet zo lastig om verschillende recepten te vinden met quinoa. Let er wel altijd op dat de andere ingrediënten eveneens glutenvrij zijn. Op Google kun je talloze recepten vinden en er zijn ook meerdere boeken vol recepten > Koken met quinoa (aff.). Hier kun je voldoende inspiratie uit halen. Verder zou je ook recepten voor couscous of rijst kunnen proberen. Vaak is dit ook wel mogelijk, alleen is de bereiding van de quinoa doorgaans net wat anders.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >