Is pasta glutenvrij?

Wanneer je niet goed op gluten reageert, is het belangrijk om gluten te mijden. Dit kan bijvoorbeeld komen wanneer je sensitief voor gluten bent, of wanneer je een glutenintollerantie hebt, zoals bij coeliakie. Het is in dit geval goed om te weten waar gluten in zitten. Hoe zit dit bijvoorbeeld met pasta? Is pasta glutenvrij?

Wat is Pasta?

Pasta is eten dat vooral in Italië wordt gegeten. Het is een deegwaar dat in verschillende varianten verkrijgbaar is. Zo heb je spaghetti, dit zijn lange slierten. Ook heb je bijvoorbeeld penne, wat een soort pijpjes zijn. Pasta wordt op talloze manieren gegeten, bijvoorbeeld met een saus, als ovengerecht, met een salade, met kip of met vis. Enkele bekende pastagerechten zijn bijvoorbeeld Spaghetti bolognese, pasta carbonara en pasta alfredo. Pasta wordt gemaakt van hard deegwaar, dat doorgaans afkomstig is van tarwe. Er is ook volkoren pasta, dit is meestal wat gezonder dan de gewone ‘witte’ pasta.

Is pasta glutenvrij?

Kun jij niet goed tegen gluten? Dan is het belangrijk om te weten waar gluten precies in zitten. Omdat pasta wordt gemaakt van tarwe, is het helaas niet glutenvrij. Wanneer je allergisch bent voor gluten, is het dus raadzaam om weg te blijven van dit eten. Ook Orzo, wat eveneens veel in Italië wordt gegeten, bevat gluten. Voor veel mensen is dat erg vervelend. Pasta wordt namelijk vaak gezien als een lievelingsgerecht, iets dat we maar wat graag willen eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieve vormen van pasta waar geen gluten in zitten. Deze kun je gemakkelijk gebruiken als je eens zin hebt in pasta.

Glutenvrije pasta

Glutenvrije pasta is steeds vaker te vinden in winkels. In veel supermarkten heb je schappen waar je glutenvrije pasta kan kopen. Er zijn vaak zelfs meerdere opties mogelijk. Ook online kun je bij allerlei webshops pasta kopen die glutenvrij is. Soms is er pasta gemaakt van andere ingrediënten dan tarwe. Denk aan quinoa, linzen of eiwitten. Vaak moet je dit op dezelfde manier klaarmaken als gewone pasta, namelijk door het te koken. De smaak zal natuurlijk nooit precies hetzelfde zijn, maar het is alsnog goed te doen.

Ander alternatief

Een ander alternatief is om courgetteslierten te maken. Dit wordt ook wel courgetti genoemd. Je kunt deze slierten bij sommige supermarkten kopen, maar ze ook zelf maken met een spiraalsnijder of een Spirelli. Deze is te koop voor een paar tientjes en je kunt heel gemakkelijk courgettespaghetti maken. Er zijn meerdere modellen van de Spirellisnijder te koop. Je hoeft dit vooraf niet te koken. In plaats daarvan voeg je op het laatste moment nog de courgette toe, zodat deze nog rauw is. Verrassend genoeg smaakt het prima als alternatief voor spaghetti en er zitten geen gluten in! Behalve spaghetti van courgette, zou je dit ook van pompoen kunnen maken. Er zijn nog meer groentes die je hiervoor kunt gebruiken en online zijn talloze handige recepten te vinden. Ook heb je meerdere speciale kookboeken voor de Spirelli.

Let goed op de pastasaus

Wanneer je glutenvrije pasta hebt, is het belangrijk om ook goed op de pastasaus te letten. Vooral bij kant-en-klare pastasauzen is de kans aanwezig dat het niet glutenvrij is. Lees daarom altijd heel goed de ingrediënten, zodat je precies weet wat er in zit. Bij de glutenvrije afdeling in winkels kun je soms ook glutenvrije pastasauzen maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een saus te maken. Dan weet je tenminste precies wat er in zit. De meeste pastasauzen zijn heel gemakkelijk te maken. De Italiaanse keuken staat namelijk bekend om de simpelheid van de gerechten.

Uit eten gaan en pasta eten

Wanneer je glutenvrij wilt eten, kan het uit eten gaan lastig zijn. Toch zijn er steeds meer restaurants die glutenvrije gerechten aanbieden. Wil je graag glutenvrije pasta eten? Informeer dan goed wat de mogelijkheden zijn. Eventueel kun je dit vooraf doen, dus door het restaurant even te bellen. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Er zijn wel degelijk restaurants waar je terecht kunt. Let wel altijd goed op, vooral bij de goedkopere tenten. Wanneer je met een groep uit eten gaat naar een Italiaans restaurant, dan kan het zijn dat er toch niet meteen glutenvrije pasta voor je is. Ook glutenvrije pizza is lang niet overal beschikbaar. In dat geval zou je voor een vleesgerecht of een salade kunnen gaan.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >