Is muesli glutenvrij?

Heb jij te horen gekregen dat je glutenvrij moet eten? Of wil je juist eens glutenvrij proberen en kijken hoe dat bij jou bevalt? Dan is het goed om te weten in welke producten gluten zitten. Hoe zit dit bijvoorbeeld bij muesli? Is muesli glutenvrij?

Wat is muesli?

Muesli is doorgaans vooral een soort mix met verschillende soorten granen, noten en gedroogd fruit. Wat er precies in zit, zal per mueslisoort verschillen, maar meestal zit er sowieso wel haver in. Behalve muesli is er ook nog crusli. Dit is de krokante variant, met brokken met zoetstoffen, zoals suiker of honing. Muesli wordt vaak gegeten met melk, yoghurt of kwark. Het wordt vooral tijdens het ontbijt gegeten.

Glutenvrije muesli

Is muesli glutenvrij? Het is goed om te weten dat er tegenwoordig steeds meer glutenvrije varianten te verkrijgen zijn in de supermarkt of online > bekijk aanbod van glutenvrije muesli (aff.). Of een muesli glutenvrij is, is vooral afhankelijk van de ingrediënten. Het is dus wel belangrijk altijd goed op te letten.

Haver

Haver werd altijd gezien als een product met gluten, maar het is van nature glutenvrij. Het wordt echter wel altijd genoemd in het rijtje met producten als het gaat om gluten. Dit komt omdat haver tijdens het hele productieproces telkens in aanmerking komt met gluten. Gelukkig is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om haver te krijgen die niet in aanraking is gekomen met gluten. Let wel heel goed op wanneer je haver of muesli met haver koopt. Alleen wanneer er op de verpakking staat dat het volledig glutenvrij is en wanneer het bedrijf een certificaat heeft, weet je dat het veilig te gebruiken is. Wanneer je geen gluten intolerantie hebt, maar vooral minder gluten binnen wilt krijgen, is iedere haver wel geschikt.

Noten

Noten zijn glutenvrij, maar net zoals met haver is het vooral belangrijk of de noten in aanraking zijn geweest met gluten. Wanneer de noten bijvoorbeeld uit een fabriek komen waar ook glutenrijke producten worden gecreëerd, dan kan dit een probleem opleveren.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is doorgaans glutenvrij. Hier hoef je je dus doorgaans geen zorgen om te maken.

Maak zelf je glutenvrije muesli

Wil je liever geen gebruikmaken van de dure kant-en-klare muesli die te koop is, dan kun je zelf ook een muesli maken. Het voordeel is dat je er dan alleen dingen in doet die je zelf lekker vindt. Als je alles in een pot doet en goed mixt, heb je een geweldige combinatie. Wat kun je bijvoorbeeld bij elkaar mixen? Dit is een lekkere combinatie:

  • Haver
  • Quinoa
  • Glutenvrije cornflakes
  • Kokosflakes
  • Gedroogde cranberry’s

Een andere gezonde optie:

  • Haver
  • Zonnebloempitten
  • Pompoenpitten
  • Rozijnen
  • Stukjes chocolade

Je kunt natuurlijk ook zelf iets lekkers proberen. Is de combinatie toch niet helemaal wat je ervan verwacht had? Probeer dan gewoon iets anders, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Kant-en-klare museli kopen

Geen zin om zelf muesli samen te stellen? Geen nood! Het aantal glutenvrije muesli dat te koop is stijgt constant. Hierdoor is het aanbod lekker groot en kun je vast iets vinden dat bij je past. In de supermarkt vind je al diverse opties. Je zou ook kunnen kijken in een lokale biologische winkel. Ook online zijn er veel verschillende soorten glutenvrije muesli te krijgen die je kunt bestellen om naar je huis te laten verzenden. Kijk hier voor een compleet overzicht van glutenvrije muesli producten > (aff.)

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >