Is couscous glutenvrij?

Couscous is een ingrediënt dat vaak in de Arabische keuken wordt gebruikt. Tegenwoordig zie je het ook steeds vaker in Nederland. Maar kun je dit ook eten wanneer je gluten niet goed kunt verdragen? Waar moet je dan zoal op letten bij het eten van couscous?

Glutenvrij eten

Er zijn verschillende redenen om glutenvrij te eten. Bijvoorbeeld omdat je een intolerantie hebt voor gluten. Dit kan het geval zijn bij coeliakie. Je kan dan geen gluten verdragen. Ook zijn er mensen die merken dat hun darmen niet goed reageren op gluten of die zich doorgaans beter voelen wanneer ze minder gluten eten. Ook zijn er mensen die geen gluten willen, omdat ze een bepaald dieet volgen. Wanneer je geen gluten mag, kan het vooral in het begin lastig zijn om te bepalen waar precies gluten in zitten en waar niet. Er komt immers zo veel op je af!

Wat is couscous?

Couscous zijn kleine korreltjes die gemaakt zijn van durumtarwe en die in een droogtrommel worden gedroogd. Om de couscous te bereiden moet je deze wellen in warm water. Dit kan ook bouillon zijn. Het is ook mogelijk couscous te koken, zoals bij rijst of paste ook wordt gedaan. Officieel gezien wordt couscous gestoomd, in een tweedelige pan. Hier worden ook vaak groentes bij gestoomd. Couscous wordt vaak gegeten met groentes en heerlijke specerijen. Het kan ook worden gegeten met harissa, garnalen of vis. Couscous bevat veel eiwitten, maar is tevens wellicht een wat minder goede keuze voor mensen die suikerziekte hebben.

Is couscous glutenvrij?

Helaas is couscous niet glutenvrij. Het is immers gemaakt van durumtarwe en dat betekent dat er gluten in zitten. Mensen die geen gluten kunnen verdragen, kunnen dus helaas ook geen couscous eten. Dit kan erg vervelend zijn, omdat couscous juist zo lekker is. Er zijn echter ook verschillende alternatieven die je kunt kiezen, waardoor je toch een soort couscous kunt eten wanneer je glutenvrij wilt eten.

Glutenvrije couscous

Er bestaat nu ook glutenvrije couscous > bijvoorbeeld deze (.aff). Dit is gemaakt van mais, maar heeft dezelfde structuur. Of het lekker is, zal per persoon verschillen. De één vindt het prima te doen en de ander blijft er liever ver weg van, omdat ze het niet lekker vinden. Het is vooral een kwestie van dit gewoon eens proberen.

Vervang het voor quinoa

Quinoa is wel glutenvrij en dit kan een geweldige vervanger zijn voor couscous, omdat het een nootachtige smaak heeft. Je moet de quinoa dan koken en daarna kun je het op dezelfde manier maken als gewone couscous. Quina past eigenlijk bij ieder gerecht en daarnaast zit het bomvol goede voedingsstoffen. Let er bij quinoa wel op dat deze niet is geproduceerd in een bedrijf waar ook gluten worden geproduceerd. In zo’n geval kunnen er wel sporen van gluten in het product zitten namelijk.

Zilvervliesrijst

Een andere optie is om de couscous te vervangen voor zilvervliesrijst. Dit is gezond, want zit bomvol verschillende goede voedingsstoffen en kan daarnaast ook gegeten worden met allerlei soorten gerechten. Dit kan dus eveneens een zeer geschikt alternatief zijn.

Bloemkool

Tegenwoordig wordt bloemkool steeds vaker gebruikt als vervanger voor rijst. Je moet dan de bloemkool in hele kleine stukjes maken, bijvoorbeeld met een rasp. En dit doe je dan rauw bij je gerecht. Je kunt deze bloemkool ook gebruiken als vervanger voor couscous. Vooral mensen die op dieet zijn kunnen hier baat bij hebben.

Couscous en uit eten gaan

Wil je glutenvrij eten en ga je uit eten? Dan is het beter helemaal geen couscous te bestellen. De kans is vrij groot dat er geen glutenvrije alternatieven beschikbaar zijn. In plaats daarvan kun je beter voor een ander gerecht gaan dat wel glutenvrij is.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >