Glutenvrije bakproducten

Er zijn meerdere glutenvrije bakproducten, zodat je ook met een gluteintollerantie glutenvrij kunt bakken. Wat voor een producten zijn er zoal en waar kun je op letten?

Glutenvrij eten

Steeds meer mensen merken dat ze niet goed tegen gluten kunnen. Ze hebben bijvoorbeeld coeliakie. Met deze ziekte kun je helemaal geen gluten verdragen. Anderen willen minder gluten binnenkrijgen, of ervoor kiezen om eens uit te proberen hoe hun lichaam reageert als ze geen gluten meer eten. Wanneer je van bakken houdt en glutenvrij wilt eten, kan dit echter een probleem zijn. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije bakproducten die je kunt krijgen.

Zelf je eten maken

Omdat glutenvrij eten nog best lastig kan zijn, kiezen veel mensen ervoor om zelf hun eten te maken. Ze maken bijvoorbeeld brood, gebak of quiches die geen gluten bevatten. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat er geen gluten, maar ook dat je zelf bepaalt wat er allemaal in komt. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk brood maken met noten er in of met pompoenpitten. En bevalt een product niet, dan pas je het recept gewoon een beetje aan tot je wel tevreden bent. In de meeste gevallen is het zelf maken van brood of gebak voordeliger dan glutenvrij brood of gebak kopen.

Glutenvrije bakproducten

Eerder kon je qua bakproducten die glutenvrij zijn niet veel kanten op en was het vooral een kwestie van ‘pech gehad’. En als het er wel was, was het meteen niet te betalen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig gelukkig eindeloos. Steeds meer winkels bieden glutenvrije bakproducten aan.

Glutenvrij meel

Er zijn meerdere opties voor bakproducten waar geen gluten in zitten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Glutenvrije witte meel
  • Boekweitmeel
  • Rijstmeel
  • Quinoameel
  • Glutenvrije broodmix
  • Amandelmeel

Het grote voordeel van zo veel soorten meel, is dat je brood ook iedere keer anders smaakt. Daarnaast kun je het niet alleen voor brood gebruiken, maar ook voor gebak of bijvoorbeeld koekjes.

Let wel altijd goed op of een product ook echt glutenvrij is. In sommige gevallen is het gefabriceerd in een fabriek waar ook producten met gluten worden gemaakt. Op de verpakking staat in zo’n geval altijd vermeld dat er sporen van gluten in het product kunnen zitten. Vooral wanneer je echt een intolerantie hebt voor gluten, is het belangrijk hier goed op te letten.

Andere ingrediënten voor je bakproducten

Zoals aangegeven, kun je in gebruikmaken van bijvoorbeeld noten en pitjes. Ook stukjes fruit of bijvoorbeeld rozijnen, kunnen erg smakelijk zijn. Let bij dit soort ingrediënten ook altijd goed op of er geen sporen van gluten in kunnen zitten.

Hoe kun je hiermee bakken?

Online zijn talloze recepten te vinden voor glutenvrij brood, koekjes, taartbodems of gebakjes. Hier kun je precies zien hoe je het klaar kunt maken. Naarmate je meer ervaring hebt, kun je ook je eigen twist toevoegen. Eventueel kun je ook recepten van koekjes, gebak of andere baksels opzoeken en de producten in het recept vervangen voor glutenvrije alternatieven. Let goed op dat dit niet altijd even goed uitpakt. Soms is de smaak niet zoals je verwacht of kloppen de verhoudingen mogelijk wat minder. In de meeste gevallen kun je echter zonder problemen de gluten vervangen door alternatieven zonder gluten. Als het toch mislukt, dan kun je er mogelijk van leren voor in de toekomst.

Waar vind je dit soort producten?

Glutenvrij meel is in steeds meer winkels te verkrijgen. Zo hebben bekende supermarktketens zoals Albert Heijn glutenvrije bakproducten te koop. Ook in biologische winkels kun je doorgaans erg veel bakproducten vinden. Hier heb je meestal de wat meer ‘bijzondere’ meelsoorten. Wil je niet te moeilijk doen, dan kun je ook online je glutenvrije meel bestellen (aff.). Zo hoef je nergens over na te denken en wordt alles netjes thuisbezorgd. Net zo handig! Bestel hier bijvoorbeeld je glutenvrije bakproducten online > (aff.)

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >