Heb jij een glutenintolerantie? Doe de zelftest!

Wanneer je vage klachten hebt, zoals darmklachten, dan is het mogelijk dat je een intolerantie hebt voor gluten. Je kunt een zelftest doen en hierachter komen. Hoe zit dit en waar moet je op letten?

Glutenintolerantie

Een glutenintolerantie betekent dat je lichaam niet goed reageert op gluten. Dit is een eiwit dat onder anderen in tarwe zit. Er zijn mensen die hier een intolerantie voor hebben, maar ook mensen die er wat minder goed op reageren. Wanneer je een glutenintolerantie hebt, dan wordt dat ook wel coeliakie genoemd. Je lichaam kan dan absoluut geen gluten tolereren en je moet dan glutenvrij eten. Het kan ook voorkomen dat je geen intolerantie hebt, maar dat je gevoelig bent voor gluten. Dit wordt glutensensitief genoemd. Hierbij is het wat minder erg als je toch af en toe gluten binnenkrijgt, maar wordt het nog steeds aangeraden om zo weinig mogelijk gluten binnen te krijgen. Wat ook mogelijk is, is dat je een allergie voor tarwe hebt. Het meest bekende is echter coeliakie en er zijn vermoedelijk veel meer coeliakie-patiënten dan dat er nu bekend is, omdat lang niet iedereen in de gaten heeft dat er iets niet goed is.

Hoe weet je of je een glutenintolerantie hebt?

Om te weten of je een glutenintolerantie hebt, kun je een test doen (aff.). Dit kun je laten doen bij bijvoorbeeld je huisarts. De uitslag krijg je dan vrij snel te horen. Het gaat hier om een simpele bloedtest die je heel eenvoudig zelf thuis kunt doen.

Zelftest

Wil je liever zelf eerst wat meer zekerheid? Dan zijn er meerdere zelftesten die je kunt doen. Je kunt een zelftest gemakkelijk online bestellen (aff.) en zijn helemaal niet lastig om te begrijpen. Door middel van een prik in je vinger wordt er een klein beetje bloed afgenomen. Daarna wordt er gecontroleerd of er anti-tTG antistoffen in je lichaam zitten. Wanneer de test positief is, zou je wel eens coeliakie kunnen hebben.

Voordelen van een zelftest

Er zijn verschillende voordelen van een zelftest. Je kunt deze bijvoorbeeld in je eigen tijd doen en hoeft er niet speciaal voor naar een priklab. Ook kun je een zelftest zelfs online bestellen, zodat je er niet eens voor naar buiten hoeft te gaan. Er zijn diverse webshops waar je dit kunt doen. Ook wil niet iedere arts je direct laten testen op coeliakie (aff.), terwijl het wel handig kan zijn om – ook wanneer je geen echte klachten ervaart – te kijken of je tegen gluten kan. Dit kun je met een zelftest dus makkelijk zelf doen.

Nadelen zelftest

Er zijn ook wat nadelen aan de zelftesten. Zo is het mogelijk dat je niet goed tegen gluten kunt, maar dat dit niet uit de test gehaald kan worden. Het is ook belangrijk om te weten dat je een zelftest niet kunt laten vergoeden door het ziekenfonds, en dat dit wel kan met een test die je via de huisarts doet.

Positief getest, en nu?

Is de zelftest voor coeliakie positief? Dan is het belangrijk om je huisarts te informeren hierover. Je zult dan waarschijnlijk een nieuwe test krijgen, om het echt vast te stellen. Wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van coeliakie word je doorverwezen naar een maag-darm-leverarts en worden er eventueel nog extra testen gedaan. Wanneer een zelftest positief is, is het echt belangrijk dat je een arts raadpleegt. Ga niet zomaar zelf experimenteren en doktoren, maar zorg dat je hulp krijgt van iemand die verstand van zaken heeft. Een zelftest is geen vervanging voor een officiële diagnose van coeliakie. Zie het dus vooral als een hulpmiddel.

Negatief getest, en nu?

Het is mogelijk dat je negatief test en dus geen coeliakie hebt. In sommige gevallen kan het alsnog zo zijn dat je niet goed tegen gluten kan, bijvoorbeeld bij een glutengevoeligheid of tarweallergie. Twijfel je hierover? Ga dan naar je huisarts, zodat hij of zij je hier meer informatie over kan geven. Ga niet zomaar opeens stoppen met het eten van gluten. Overleg ook dit altijd met je behandelend arts. Vooral wanneer je bepaalde medicatie gebruikt of een chronische ziekte hebt, is het niet altijd verstandig om zomaar een ander eetpatroon te hebben.

Waar moet je nog op letten bij een zelftest?

Het is belangrijk dat je een zelftest maar één keer gebruikt. Dit geldt voor alle onderdelen van de zelftest. Ook is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen. Lees goed hoe je de test moet doen, zodat je geen onnodige fouten maakt.

Zelftest kopen

Een zelftest kun je heel gemakkelijk online bestellen (aff.). Deze wordt dan doorgaans binnen een week bij je thuis bezorgd.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >