Wat zijn gluten? En waarom moet je glutenvrij eten?

Er kunnen allerlei problemen ontstaan wanneer je gluten binnenkrijgt. Er zijn mensen die een glutenintolerantie hebben, maar ook mensen die een gevoelig zijn voor gluten. Er zijn dus meerdere problemen die kunnen ontstaan door gluten. Hoewel we de term gluten regelmatig horen, is het nog lang niet voor iedereen duidelijk wat gluten precies zijn. Wat zijn gluten?

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat in tarwe voorkomt. Ook komt het voor in bijvoorbeeld rogge, spelt en gerst. Het is niet mogelijk om deze eiwitten uit de tarwe, rogge en gerst te halen, omdat het er van nature al in zit. Hierdoor bevatten alle producten waar tarwe, rogge en gerst voor zijn gebruikt gluten. Ook in haver kunnen gluten zitten, ook al is het van nature geen product met gluten. Dit komt omdat haver vaak in de omgeving van gluten groeit en hierdoor met gluten is bemest. Het komt daarbij ook met de transport in aanraking met gluten.

Waar kun je gluten in vinden?

Een hoop producten waar gluten in zitten, zijn erg vanzelfsprekend. Denk aan koekjes, brood en pizzadeeg. Maar gluten kun je vaak in veel meer producten vinden. Gluten zitten bijvoorbeeld ook in bindmiddel dat wordt gebruikt voor soepen of bouillons. Ook in veel kant-en-klare maaltijden en snacks – bekijk hier glutenvrije snacks (aff.) – kun je geregeld gluten vinden. En wat dacht je van snoepjes? Ook hier kunnen gluten in zitten, maar er bestaat ook glutenvrij snoep (aff.).

Zijn gluten slecht?

Gluten zijn niet per definitie slecht voor je. De meeste mensen hebben geen problemen met gluten en kunnen dan ook gewoon producten eten met gluten er in. Gluten kunnen echter voor aardig wat mensen toch voor problemen zorgen. Wanneer je intolerant bent voor gluten wordt dit coeliakie genoemd. Het kan ook zijn dat je niet zozeer intolerant bent, maar wel merkt dat gluten een slechte uitwerking op je hebben. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor mensen met schildklierklachten. Ook mensen die last hebben van extreme vermoeidheid kunnen er soms baat bij hebben om glutenvrij te eten.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je een intolerantie hebt voor gluten. Dit betekent dat alle gluten ervoor zorgen dat er problemen kunnen ontstaan in je dunne darm. Mensen met coeliakie mogen absoluut geen gluten binnenkrijgen. Coeliakie kan worden ontdekt door een test te doen. Het is ook mogelijk vanuit je eigen huis een zelftest te doen (aff.). Je ontdekt dan snel genoeg of je intolerant bent voor gluten. Als uit de zelftest is gekomen dat je intolerant bent voor gluten is het raadzaam om een arts te raadplegen. Die kan dan nogmaals een test doen voor je en je verder begeleiden. Let op dat je hier niet direct mee kan vinden of je sensitief bent voor gluten. Een zelftest voornamelijk voor coeliakie is bedoeld.

Er baat bij hebben om glutenvrij te eten

Heel veel mensen hebben er baat bij om glutenvrij te eten. Hoewel coeliakie niet voorkomt bij veel mensen en er dus misschien geen directe dreiging is, zijn er alsnog veel mensen die wel gevoelig zijn voor gluten. Mensen die proberen glutenvrij te eten kunnen merken dat bepaalde klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze klachten worden lang niet altijd gekoppeld aan glutenvrij eten, zoals de eerder genoemde vermoeidheid. Ook wanneer je dus geen coeliakie hebt, dan kun je

Kun je gewoon glutenvrij eten?

Glutenvrij eten hoeft niet schadelijk te zijn voor je lichaam. Wanneer je echter een ziekte hebt of medicatie gebruikt, wordt het doorgaans aangeraden om dit soort aanpassingen in je voeding altijd te bespreken met een behandelend arts. Let er overigens ook op dat je niet direct de verschillen merkt. Mensen met coeliakie maken antistoffen aan tegen gluten en het kan erg lang duren tot deze antistoffen uit je lichaam verdwenen zijn. In de meeste gevallen kan het zelfs zeker zeven maanden duren tot je klachten verdwijnen.

Is glutenvrij eten moeilijk?

Het glutenvrij eten klinkt lastig en er zijn ook best wat zaken die je aan moet passen maar toch valt het in het algemeen nog best mee. Je zult wel even wat zaken moeten veranderen. Dat komt vooral omdat we in Nederland echte broodmensen zijn. Maar je kunt je brood tussen de middag prima vervangen voor een salade of voor glutenvrij brood > bekijk hier een glutenvrije lunch (aff.). Wanneer je buiten de deur eet, is het wel altijd even goed opletten.

Glutenvrije alternatieven

Gelukkig heb je tegenwoordig allerlei vervangende alternatieven (aff.) voor gluten. Van bijna alle producten met gluten, zijn er alternatieve oplossingen. Zo kun je tegenwoordig gemakkelijk glutenvrij brood en glutenvrije pasta eten. Ook zijn er koekjes (aff.) en andere glutenvrije producten. In de meeste supermarkten vind je tegenwoordig wel een speciale glutenvrije afdeling > bekijk hier alle producten (aff.). Het is ds steeds gemakkelijker om glutenvrij te eten.

Bronnen en referenties

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >