Gluten en schildklier

Gluten zijn slecht voor mensen die bijvoorbeeld coeliakie hebben, maar wist je dat gluten ook een behoorlijk slecht effect op je schildklier kunnen hebben? Hoe zit dat? Wat zijn zaken waar je op moet letten?

Wat is de schildklier?

De schildklier is een klein orgaan dat in je keel zit. Het is afhankelijk van een hoop functies in je lichaam. Met een verstoorde schildklier is het mogelijk dat je gewichtsproblemen hebt, of problemen met je energieniveau. Een van de problemen die vaak voorkomt met de schildklier is Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij je antistoffen je eigen lichaam aanvalt. Hiermee wordt de schildklier dus aangetast en wordt hij langzamer. Een langzame schildklier wordt als zeer vervelend ervaren.

Schildklier en gluten

Er zijn steeds meer mensen die een verband zien tussen gluten en je schilkdlier. Er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken die dit verband bevestigen. Dat de antistoffen je schildklier aanvallen, zou kunnen komen vanwege je eetpatroon. Het is mogelijk dat je iets binnenkrijgt waar je helemaal niet goed op reageert. Dit kunnen bijvoorbeeld gluten zijn, maar ook eiwitten of suikers. In veel gevallen blijkt echter wel dat bepaalde schildklierproblemen verdwijnen wanneer je stopt met het eten van gluten.

Glutenvrij eten

Wanneer sommige schildklierpatiënten geen gluten meer eten, verdwijnen hun klachten als sneeuw voor de zon. Het is mogelijk dat je schildklier dus wordt aangevallen, omdat je lichaam niet goed op gluten reageert. Dit kan worden gezien als een soort glutenallergie, maar is het officieel niet. Je kunt het zien als een soort sensitiviteit voor gluten. Dit is vaak een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld coeliakie. Om echt het effect te kunnen zien op je schildkier, kun je dus het beste eens glutenvrij gaan eten en kijken of dit verschil maakt. Belangrijk is dan wel om volledig glutenvrij te eten. Dus echt honderd procent glutenvrij.

Maanden tijd

Het kan wel maanden duren tot de gluten ook daadwerkelijk uit je lichaam zijn. Om dus echt te kunnen zien wat het effect is van glutenvrij eten, is het belangrijk om het echt een tijdje vol te houden. Toch wel minstens drie tot zes maanden om het verschil te zien. Het is belangrijk dat je het dus niet meteen opgeeft. In het begin zou je het kunnen afbouwen wanneer je het idee hebt dat dat voor jou beter werkt, maar weet dus dat het dan niet het gewenste effect heeft. Ook als je een beetje gluten binnenkrijgt, kan je schildklier daarop reageren.

Overleg altijd met je behandelend arts

Wanneer jij wilt proberen om glutenvrij te eten om te kijken hoe jouw schildklier hierop reageert, dan is het belangrijk om dit altijd met je behandelend arts te overleggen. Zo weet je behandelend arts tenminste precies waar je mee bezig bent. Hij of zij kan dit dan ook meenemen wanneer je weer op controle komt. In sommige gevallen is het ook zo dat je medicatie moet verminderen, ook dan is het handig als je arts op de hoogte is. Ga nooit zelf zomaar experimenteren, zeker niet wanneer je medicatie slikt. Je behandelend arts hoort van dit soort dieet-veranderingen op de hoogte te zijn.

Wat als je geen verschil merkt?

Wellicht ben je helemaal niet allergisch voor gluten, maar dat je ergens anders op reageert. Dit zou bijvoorbeeld ook te maken kunnen hebben met suiker of een andere allergische reactie. Sommige schildklierpatiënten reageren niet goed op planten uit de nachtschadefamilie en kunnen juist wel weer tegen gluten. Het is dus vooral iets wat je eens goed moet uittesten.

In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat je medicatie toch niet helemaal goed is afgesteld. Een extra bloedtest kan dan ook een uitkomst zijn. Sommige mensen merken dan ook al verschil. Houd het vooral goed in de gaten en kijk vooral hoe je erop reageert.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van ervaringen en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts!


Gezondheidsproblemen door gluten?

Van veel producten zijn glutenvrije vervangers. Bekijk hier het aanbod (aff.) van glutenvrij brood en broodbeleg tot complete maaltijden zonder gluten.

Glutenvrije producten >